M:040 870 756

 
 
VSTOP
ZA
UPORABNIKE
Registracija ali prijava
Je to vaš prvi obisk?

Registrirajte se za izvajanje storitev. Za nejasnosti nas pokličite!

Pozabljeno geslo - Pozabljeno uporabniško ime

Uporabnik
Geslo
Zapomni si me

Na slovenskem, razsaja izsiljevalski virus, saj je v avgustu in septembru prišlo do porasta okuženih računalnikov, ki vam zaklene vse datoteke v končnico .aaa! Tip virusa se imenuje Ransomware, ki od žrtve zahteva, da ta plača 500$, da jim odklenejo datoteke. Virus ima tudi populistično ime CryptoLocker, ki so ga številni drugi hackerji začeli kopirati. Virus deluje na način, da uporabnik dovoli oz. namesti izslijevalski program, ki potem šifrira osebne datoteke z RSA-2048 ključem (AES CBC 256-bit šifrirni algoritem).

 

KAKO JE PRIŠEL VIRUS NA MOJ RAČUNALNIK?

Izsiljevalski virus uporablja številne znane tehnike distribucije. Kot tudi druge grožnje, ta uporablja okužene spletne strani, ranljivosti poštnih strežnikov in operacijskih sistemov, preko katerih se lahko v obliki trojanskega konja namesti brez vaše vednosti. na okuženih spletnih straneh in sistemih pa se lahko kamuflira v obliki Adobe Reader ali Java posodobitve, kjer uporabnik pretenta, da ga ročno prenese in namesti.

V Slovenijii kot tudi drugje po svetu se najpogosteje računalnik okuži z odpiranjem priponk vsiljene pošte. CryptoLocker virus preko e-mail sporočila pride v vaš poštni predal, mimo vseh filtrov in se predstavlja z ponarejenimi informacijami v glavi sporočila, ki uporabnika zavaja, da gre za legitimno podjetje oz. dobavitelja izdelkov ali storitev. En primer, ki se ga hekerji poslužujejo je, da se v sporočilu predstavljajo kot velika podjetja DHL, DeutscheTelekom, FeDex, Amazon in vam pišejo, da so vam poskusili dostaviti paket oz. storitev, vendar, da niso mogli iz nekega izmišljenega razloga. Tukaj je edini recept zatiranje človeške radovednosti, ki vam bo prihranil zgubljene živce..

KAJ NAJ NAREDIM?

V primeru okužbe imate možnost restavrirati podatke iz pretekle varnostne kopije in nujno počistiti računalnik vsiljevalske okužbe. Dešifriranje je možno, vendar ne lahko, zato se za tak podvig lotite resno in previdno - poškodbe datotek lahko nastanejo. Pri Inforii izvajamo ugodno čiščenje in restavriranje vaših zaklenjenih podatkov ne, da bi vam bilo potrebno podpirati kriminala v Bitcoinih. V primeru okužbe nas morate kontaktirati takoj, ker je čas ključnega pomena za uspešno in cenovno ugodno pridobivanje vaših dragocenih podatkov.

Najslabša alternativa, ki pa se velikokrat dogaja je, da plačate nelegalnim izsiljevalcem njihov zahtevan znesek, ki se giblje od 500$ do 1500$.

KAKO SE ZAVARUJEM?

Preventiva je ključnega pomena, zato nas kontaktirajte na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. za varnostni pregled informacijskega sistema ter odpravljanje varnostnih lukenj. preventiva bo edina, ki vam bo prihranila denar, čas in datoteke.

Bodite previdni pri odpiranju priponk neznanih pošiljateljev.

Vedno imejte posodobljen sistem in aplikacije ter ne odpirajte priponk s spletnih mest, ki jih ne poznate. Če sumite, da gre za legitimen e-mail, pokličite podjetje pod katero se pošiljatelj podpiše oz. ga predstavlja. V kolikor pri poslovnih e-mailih ni kontakta, je edina opcija DELETE, sl. ZBRIŠI. Katero podjetje danes nima podpisa ali spletne strani?

NOVOSTI

Izvajamo ugodno in kvalitetno vzdrževanje informacijskih sistemov. Optimizacija informacijskega sistema in delovnih procesov prihrani čas, denar ter prinaša le prednosti. Za pripravo ponudbe nas kontaktirajte na info@inforia.si

MNENJA TEČAJNIKOV

 
 

Prijavite se na e-obvestila